Irving Penn - Timeless Moments

Irving Penn, Woman in Moroccan Palace (Lisa Fonssagrives-Penn), Marrakech, 1951 © Condé Nast Publications, Inc.

Irving Penn - Timeless Moments

Irving Penn, Hell’s Angels, San Francisco, 1967 © The Irving Penn Foundation

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2014-09-06

Irving Penn - Timeless Moments

Åmells presenterar utställningen Irving Penn Timeless Moments.
Utställningen är en stor presentation av Irving Penns konstnärskap och kommer att visa verk ur hela hans oeuvre; från de stilbildande modebilderna för Vogue och porträtten av 1900-talets tongivande kulturpersonligheter, till nakenstudierna och de avskalade stilleben med upphittade objekt och vanitasmotiv.

Utställningen har tillkommit genom ett nära samarbete med The Irving Penn Foundation samt
Pace/MacGill Gallery. Verken som visas på Åmells är ocirkulerade exemplar som kommer direkt från Irving Penn Foundation. Urvalet har gjorts av Verner Åmell tillsammans med Tom Penn och Irving Penn Foundation.

Tom Penn, som genom sin svenska mor Lisa Fonssagrives-Penn har en nära relation till Sverige, har närt en önskan att presentera sin fars verk för den svenska publiken. Han vände sig därför till Åmells som han ansåg har den expertis och kunskap som krävs för att kunna presentera bilderna på rätt sätt. Åmells har en lång tradition av att visa verk av hög kvalitét från konstnärens hand.

Flera av Irving Penns mest ikoniska bilder visas hos Åmells. Från de grafiska, svartvita modefotografierna på Jean Patchett som kom att revolutionera modefotografiet då de prydde Vogues omslag 1950, till de närgående porträtten av konstnärer som Francis Bacon och Robert Rauschenberg.

Även Irving Penns porträtt av Ingmar Bergman kommer att visas i utställningen. Motivet ingår sedan tidigare i Svenska Statens Porträttsamling på Gripsholm.

Irving Penn porträtterade under 1960-talet också olika etniska grupper och på Åmells visas några av de mest framträdande bilderna ur denna serie; Three Dahomey Girls, One Reclining (1967), Two New Guinea Young Women with Feathers (1970) samt Hell’s Angels, San Fransisco (1967).

Tillsammans med porträtten och modefotografierna presenteras Irving Penns starka stilleben med kranium liksom hans bilder av cigarettfimpar och blommor.
Gemensamt för Irving Penns bilder är den höga tekniska kvalitén samt stora detaljrikedomen. Många av bilderna i utställningen är vintage och antingen platina print eller silvergelatin print.
Alla platina prints är framkallade av Irving Penn själv. Flera av fotografierna i utställningen är det sista tillgängliga exemplaret av det motivet från Irving Penn Foundation.

Irving Penn Timeless Moments är en del i Åmells Photography. Under många år har Åmells visat skandinaviskt fotografi men Irving Penn Timeless Moments är den första stora internationella fotografiutställningen.

För mer information, pressbilder eller privat visning av utställningen, välkommen att kontakta fotointendent Clara Dagh, clara.dagh@amells.com, 08- 545 041 70