Virtuell flykt till verkligheten

Bidibidi - foto Kenneth Svedlund Ishii

VR-360 video

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2019-09-19

Virtuell flykt till verkligheten

Arkitekter Utan Gränser presenterar utställningen SHELTER producerad av Jonas Kellagher och regisserad av konstnären Jesper Wachtmeister med fotograf Kenneth Svedlund Ishii. Utställningen öppnar på Tom Tits Experiment den 19 september.

SHELTER är en virtuell resa till flyktingboenden runt om i världen med hjälp av VR-360-videos och Virtual Reality-head-sets. Utställningsbesökaren ges en nära upplevelse av att leva bland de 6,2 miljoner som idag bor i nödbostäder av totalt 68,5 miljoner människor på flykt från krig och naturkatastrofer världen över.

- Vi översköljs av bilder och nyheter om människor på flykt undan världens krig och naturkatastrofer. Samtidigt är det svårt att riktigt förstå hur det faktiskt är att förlora sitt hem och försöka ordna en ny tillvaro för sig själv och sin familj under väldigt osäkra förhållanden. Med hjälp av Virtual Reality och 360-video vill vi med denna utställning försöka ge besökarna en chans att få en djupare inblick och själva kunna utforska hur livet ser ut i flyktinglägren på nära håll, säger Jesper Wachtmeister.

Besökarna bjuds in i olika typer av realistiskt uppbyggda nödboenden i utställningen med platsspecifika detaljer som hushållsredskap, sovplatser och typiska tillhörigheter som hjälporganisationerna försett flyktingarna med.

Med hjälp av Virtual Reality-head-sets får besökaren kliva in i dessa hem och besökaren får en nära upplevelse av hur dessa nödboenden fungerar, och de göromål som matlagning, måltider, tvätt och hygien etc. som utgör flyktingfamiljernas dagliga överlevnadsvillkor.

Inspelningar har ägt rum i flyktinglägret Bidibidi i Uganda, jordbävningsdrabbade Lombok i Indonesien och nu senast i februari 2019 i flyktinglägret Za’atari i Jordanien.

SHELTER öppnar på Tom Tits Experiment i Södertälje den 19 september 2019 och visas för allmänheten till den 7 januari 2020.

Utställningen lyfter även fram frågor om varför människor är på flykt, flyktingarnas ursprung och demografi samt annan statistik kring flyktingsituationen världen befinner sig i.

Primärt riktar sig utställningen till skolungdomar, men kommer även möta andra målgrupper som pedagoger, politiker, föräldrar och den bredare allmänheten.

Utställningen samproduceras av Arkitekter utan gränser, Common Ground Pictures och Solaris Filmproduktion med stöd av Postkodstiftelsen, i samarbete med ShelterBox och med hjälp av Danish Refugee Council, the UN Refugee Agency (UNHCR) och The Royal Film Commission Jordan.

För ytterligare information, intervjuförfrågningar, VR-360-videoklipp och pressbilder, kontakta Stellan Forsberg, 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se