Yellow Bird gör film av Martina Haags nya roman

Martina Haag, Foto Anna-Lena Ahlström

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Literature     2012-02-17

Yellow Bird gör film av Martina Haags nya roman

Yellow Bird har förvärvat filmrättigheterna till Martina Haags roman Glada hälsningar från Missångerträsk! som släpptes i augusti förra året. Filmen blir därmed Yellow Birds första långfilmskomedi.

Produktionsbolaget Yellow Bird ligger bakom flera stora filmsuccéer baserade på bästsäljande böcker, som Millennium-trilogin, de brittiska och svenska Wallander-filmerna och senast den norska långfilmen Huvudjägarna, baserad på Jo Nesbøs bok. Nu tar bolaget steget och gör sin första långfilmskomedi på Martina Haags senaste bok, Glada hälsningar från Missångerträsk!

-Vi har letat länge efter en bra komedi att göra långfilm på. Martinas fantastiska humor kombinerat med hennes värme och mänsklighet i personporträtten gör hennes nya bok oemotståndlig. Därför ska det bli väldigt spännande att få göra film tillsammans med Martina, säger Marianne Gray producent på Yellow Bird.

Glada hälsningar från Missångerträsk! utkom på Piratförlaget i augusti förra året. Boken är en humoristisk berättelse som kretsar kring två systrar som valt helt olika liv.

Handlingen
Nadja är singel i storstan medan systern Lotta bildat familj i Norrland och skaffat massa barn. Men även för Nadja tickar den biologiska klockan och snart är hon beredd att göra nästan vad som helst för att få adoptera ett barn. När adoptionsreglerna plötsligt ändras har hon 30 dagar på sig att hitta en partner att gifta sig med. I stan är det hopplöst att hitta någon som vill ställa upp på så kort varsel. Men i Norrland kanske?

-Det är en bok som passar perfekt för film. Martina Haag visar återigen att hon är en skicklig berättare för många medier, säger Sofia Brattselius Thunfors, förläggare på Piratförlaget.

För långfilmsmanus svarar Martina Haag som också kommer att spela huvudrollen.

Glada hälsningar från Missångerträsk! är Martina Haags tredje roman efter publiksuccéerna I en annan del av Bromma (2008) och Underbar och älskad av alla (2005). Den senare blev även långfilm 2007 med Martina i huvudrollen. Filmen gick direkt upp på förstaplatsen på topplistan, såldes till 12 länder och guldbaggenominerades till biopublikens pris 2008.
Tillsammans med krönikorna Hemma hos Martina (2004), Martina-koden (2006) och senast Fånge i Hundpalatset (2010) har Martina Haags böcker sålts i över 750 000 exemplar och översatts till inte mindre än sju språk.

Martina Haag började skriva krönikor för månadsmagasin som Cosmopolitan och Mama under 2003-2006 och var även litteraturrecensent i tidningen Elle Magazine under perioden 2004-2006.

I början av 2000-talet fick Martina Haag sitt stora genombrott som krönikör på Aftonbladet och blev också utsedd av Sveriges Tidskrifter till Årets krönikör 2004. Därefter haglade olika utmärkelser över henne som Årets Mama 2005, Årets Antikexpert 2006, Årets föräldraförebild 2007 och Årets stjärnkock 2010. Till bilden hör att Martina Haag även är i regerande andrapristagare i förra säsongen av Sveriges Televisions På Spåret tillsammans med maken Erik Haag. I årets säsong av det populära frågesportprogrammet är paret i final.

Inspelningen av filmen är planerad till 2013.

För ytterligare information och pressbilder kontakta;
Camilla Nasiell, camilla.nasiell@mondayrelations.se, tel. 070-720 65 63.

Yellow Bird grundades 2003 och är idag ett av Skandinaviens mest produktiva företag inom film- och TV-dramaproduktion. Företaget fokuserar främst på internationella samproduktioner baserade på böcker.

Piratförlaget startade 1999 och utger främst skönlitteratur, i första hand av svenska författare men också från övriga nordiska länder. Förlagets idé är att ge författarna större inflytande och bättre ekonomiska villkor.