Plácido Domingo live från Royal Opera House på SF Bio

©Herwig PrammerTheater an der Wien, 2014

Plácido Domingo live från Royal Opera House på SF Bio

©Herwig PrammerTheater an der Wien, 2014

Royal Opera House Live

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Music     2014-10-14

Plácido Domingo live från Royal Opera House på SF Bio

Royal Opera House, ett av världens ledande operahus, och distributören Arts Alliance inleder ett unikt samarbete med SF Bio för liveföreställningar av opera och balett. Först ut i höst är Plácido Domingo med operan I due Foscari.

Den 27 oktober är det livesänd premiär på SF Bio för Giuseppe Verdis opera I due Foscari med Plácido Domingo i huvudrollen direkt från Royal Opera House i Covent Garden, London. I due Foscari visas på utvalda biografer runtom i Sverige och dirigent är Antonio Pappano, operahusets världsberömde musikaliske ledare.

Premiären utgör startskottet för Royal Opera House, Arts Alliance och SF Bios unika samarbete kring operahusets liveföreställningar av opera och balett. Säsongen inleds i oktober 2014 och pågår till juli 2015 och visas på SF Bio i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Västerås samt på utvalda biografer hos Svenska Bio. Under våren kommer möjligheten att se opera och balett live att erbjudas våra biobesökare i fler städer.

- Det här är en fantastisk möjlighet för alla opera- och balettälskare att möta de största stjärnorna live på en av världens främsta operascener i ett magiskt live-ögonblick. Den senaste interaktiva realtidstekniken gör att publiken faktiskt får vara med i Royal Opera House på absolut bästa plats, säger Sture Johansson, programdirektör på SF Bio.

Säsongen för liveföreställningar från Royal Opera House omfattar sju operor och tre baletter. Repertoaren bjuder på operaklassiker som Gaetano Donizettis L’elisir d’Amore och Richard Wagners Den flygande holländaren och baletter som Christopher Wheeldons publiksuccé från 2011 Alice i Underlandet och Pjotr Tjajkovskijs mästerverk Svansjön för att nämna några.

Föreställningarna kommer även att visas i en inspelad version vid ett senare tillfälle.

- Det har varit riktigt spännande att se utvecklingen för livesänd opera och balett. Att vårt arbete kan livesändas direkt från Covent Garden till biografer betyder att många fler kan uppleva föreställningarna oavsett var i världen de befinner sig. Geografi är därmed inte längre en begränsning. Förra säsongen nådde vi ut till 40 länder och det är fantastiskt att se nya marknader tillkomma som nu Sverige gör. Vad kan vara bättre än att inleda med Plácido Domingo i Verdis tidiga storslagna opera I due Foscari. Att uppleva en föreställning på bio erbjuder så mycket. Det må vara ett annorlunda perspektiv, men kameran tar publiken rakt in i handlingen med en kraftfull emotionell intensitet, säger Antonio Pappano, dirigent och musikalisk ledare för Royal Opera House.

Bland höjdpunkterna märks även Kurt Weills opera Rise and fall of the city of Mahagonny med Anne Sofie von Otter i huvudrollen i april nästa år och Giacomo Puccinis La boheme med Anna Netrebko och Joesph Calleja i rollerna, som sätts upp i juni 2015.

Biljetter släpps den 15 oktober. Se hela säsongsprogrammet och boka biljetter på www.sf.se


För ytterligare information och intervjuförfrågan kontakt:
Camilla Nasiell, 070 720 65 63, camilla.nasiell@mondayrelations.se eller
Stellan Forsberg, 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se.
Thomas Runfors, 08 680 35 00, informationschef SF Bio, thomas.runfors@sfbio.se
SF Bio AB ingår i Nordic Cinema Group som är Nordens största biografaktör med 108 anläggningar och 606 biosalonger i sex länder – Sverige, Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Nordic Cinema Group bildades 2013 genom en sammanslagning av de starka biografaktörerna SF Bio, Finnkino och Forum Cinemas och ägs av Ratos och Bonnier AB. 2012 omsatte Nordic Cinema Group ca 2 600 Mkr och bolaget har ca 1 300 anställda. I Sverige har SF Bio sedan 1980 byggt 30 biografer och 248 salonger och räknar in ca 12 miljoner besök årligen.