Premiär för Thomas Vinterbergs KOLLEKTIVET

Thomas Vinterbergs KOLLEKTIVET, foto Christian Geisnaes

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Film     2016-06-13

Premiär för Thomas Vinterbergs KOLLEKTIVET

Efter storsuccén med Oscar-nominerade Jakten har Thomas Vinterberg svensk premiär av sin nya film KOLLEKTIVET den 13 juni. I rollerna ser vi Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm och Fares Fares med flera.

KOLLEKTIVET är baserad på Thomas Vinterbergs egen uppväxt i ett kollektiv i norra Köpenhamn där drömmen om gemenskap och fri kärlek når sin absoluta höjdpunkt i mitten av sjuttiotalet.

För filmens huvudpersoner, akademikerparet Erik och Anna börjar också kollektivboendet som en dröm. Tillsammans med sin dotter Freja smälter den lilla familjen in i vänskapen och den allomslutande gemenskapen mellan kollektivmedlemmarna boende under ett och samma tak. Men när Eriks unga älskarinna tillåts flytta in i kollektivet rubbas balansen. En epok går mot sitt slut och verkligheten tränger sig på med hot om konflikt och splittring.

- Thomas Vinterbergs nya film är en humoristisk, känslig, rörande och på samma gång smärtsam skildring av en svunnen tid. Den är en mild och samtidigt konfrontativ kärleksförklaring till hela den generation av idealister och drömmare som för länge sedan vaknat upp till en betydligt tråkigare verklighet. Vi är stolta över att få ge dessa drömmare en fristad i vårt stora omfamnande hus i Trollhättan, säger Tomas Eskilsson, VD vid Film i Väst.

Idén till KOLLEKTIVET fick Thomas Vinterberg redan några år tidigare då han först skrev berättelsen för teaterscenen tillsammans med Mogens Rukov (Dråpet 2005, Arvet 2003, Festen 1998) i en uppsättning på prestigefulla BurgTheater i Wien med österrikiska skådespelare i rollerna. Pjäsens mottagande blev översvallande vilket bidrog till hans beslut att filmatisera KOLLEKTIVET.

Bakom kameran finner vi stora delar av teamet bakom Jakten, som Tobias Lindholm (Jakten 2012, A Hijacking 2012, Submarino 2010) som skrivit filmmanuset tillsammans med Thomas Vinterberg, fotografen Jesper Tøffner (Dirch 2011, Applåd 2009, Jakten 2012) och klipparna Anne Østerud (Män som hatar kvinnor 2009, Jakten 2012) och Janus Billeskov Jansen (Jakten 2012, Les Misérables 1998, Andarnas hus 1993). Även producenterna bakom Jakten, Morten Kaufmann och Sisse Graum Jørgensen producerar också KOLLEKTIVET för Zentropa Entertainments i samarbete med Toolbox Film.

Till filmens samproducenter hör Film i Väst, Zentropa International Sweden, Topkapi Films och Zentropa International Netherlands med stöd från Det Danske Filminstitut, DR, Eurimages, Nordisk Film & TV Fond, The Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet och MEDIA programme of the European Union.