Samlingsverk med svenska 1900-talsmästare i modern tid
Samlingsverk med svenska 1900-talsmästare i modern tid
Samlingsverk med svenska 1900-talsmästare i modern tid
Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Literature     2007-10-05

Samlingsverk med svenska 1900-talsmästare i modern tid

Imorgon öppnar Färg och Form på Konstakademien, den största utställningen i modern tid med några av de mest uppskattade och folkkära personligheterna inom svensk 1900-talskonst. Samtidigt ger Bokförlaget Langenskiöld ut konstboken med samma namn med många klassiska verk och intressanta berättelser av Hans Eklund, Ulf Linde, Olle Granath och Susanna Slöör.

Imorgon öppnar utställningen Färg och Form på Konstakademien i Stockholm. Utställningens titel är förknippad med det anrika galleri och den konstnärsgemenskap som samlade några av de största och mest folkkära namnen inom svensk 1900-talskonst, däribland ERIC HALLSTRÖM, HILDING LINNQVIST, SVEN X:ET ERIXSON, BROR HJORTH, AXEL NILSSON, GIDEON BÖRJE, FRITIOF SCHÜLDT OCH VERA NILSSON.

Den stora utställningen om 92 verk samlar för första gången i modern tid ett unikt urval av välkända och uppskattade konstverk, med tonvikt på det naivistiska berättande spåret i kretsen kring Färg och Form.

Samtidigt med utställningens öppnande utges en konstbok med samma namn. Boken innehåller många klassiska verk och intressanta berättelser om konstnärsgruppen från 1910-talet och framåt. Museimannen och konsthistorikern Hans Eklund beskriver historien bakom gruppens bildande och lyfter fram viktiga nyckelpersoner. I boken återpubliceras även ett urval texter om några av de mest framstående konstnärskapen av essäisten och konstkritikern Ulf Linde. Konstakademins ständige sekreterare Olle Granath beskriver hur tidsandan på 1910- och 1920-talen märkbart präglade gruppen. Bokens redaktör och utställningens kommissarie är konstnären och konstkritikern Susanna Slöör.

- I den här utställningen vandrar man bokstavligen genom en viktig del av den svenska konsthistorien. Här hänger nu några av Sveriges mest väldokumenterade och älskade konstverk och alla kan hitta sin favorit, säger Susanna Slöör.

Vernissagen är öppen för allmänheten den 6 oktober mellan kl 11–16 på Konstakademien, Fredsgatan 12. Utställningen invigs kl 13.

Konstboken, som har ett rekommenderat pris i handel om 512 kr, erbjuds besökare för endast 300 kr inkl. entréavgift under utställningsperioden 6 oktober – 11 november.