Henrik Norström tävlar om titeln - Världens bästa kokbok i Paris

Foto: Magnus Skoglöf

Henrik Norström tävlar om titeln - Världens bästa kokbok i Paris

Foto: Magnus Skoglöf

Henrik Norström tävlar om titeln - Världens bästa kokbok i Paris

Foto: Magnus Skoglöf

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Literature     2010-02-08

Henrik Norström tävlar om titeln - Världens bästa kokbok i Paris

Stärnkrögaren Henrik Norström tävlar om titeln - THE BEST FIRST COOKBOOK IN THE WORLD med sin kritikerhyllade kokbok vid prestigefulla Gourmand World Cookbook Awards i Paris den 11 februari. Norströms kokbok hyllar den närproducerade maten och spås stora chanser att vinna i Paris.

Henrik Norströms första och kritikerhyllade kokbok Mitt nära kök har blivit nominerad till världens mest prestigefulla kokbokstävling, Gourmand World Cookbook Awards 2009. Tävlingen avgörs den 11 februari på i paris i hård konkurrens med 28 kokböcker från hela världen.

Henrik Norströms kokbok har tidigare även blivit utsedd till Årets kokbok 2009 i á la carte-kategorin av Måltidsakademin i Grythyttan.

I sin kokbok porträtterar Henrik Norström bland annat några av Sveriges mest hängivna och kvalitetsmedvetna odlare, fiskare och uppfödare som han arbetat tillsammans med i många år. Recepten som presenteras i kokboken är ett direkt resultat av dessa täta samarbeten.

- Matlagning börjar med råvaran. Är den framtagen nära dig blir den både färskare och nyttigare när den hamnar på tallriken. Dessutom sparar du miljö och pengar utan onödiga transporter, paketering och kylning säger Henrik Norström.

Människans ansvar för naturen och respekten för ekosystemen har präglat Henrik Norströms matlagning allt sedan starten av restaurang Lux Stockholm år 2003. Hans samarbeten med olika närliggande råvaruleverantörer har gjort honom till en pionjär inom området närproducerad mat. Samtidigt framhäver hans mat just de lokala smakerna ur Mälardalens djurhållning, jordbruk och fiskevatten på ett unikt sätt.

- Henrik är en pionjär när det gäller synen på närproducerat jämfört med industriellt massproducerad mat. Hans kokbok är ett mycket fint exempel på hans övertygelse att kvalitén på maten inte bara är en fråga om god smak och näring utan även om vårt gemensamma ansvar för ekosystemen. Sammantaget ger detta honom mycket goda chanser att ta guld i World Cookbook Awards, säger Jan Sterner redaktör vid Hall & Sterner Bokförlag.